Anatomy & Physiology 8th edition Patton, Thibodeau Test Bank

$19.00

  • Download: anatomy and physiology patton 8th edition test bank
  • Price: $19
  • Published: 2012
  • ISBN-10: 0323083579
  • ISBN-13: 978-0323083577

Description

anatomy and physiology patton 8th edition test bank

Patton: Anatomy and Physiology, 8th Edition

Chapter 01-A: Organization of the Body

Test Bank

TRUE/FALSE

1.A scientific theory is a fact.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 4

TOP:Science and Society

2.A theory that is supported by repeated observation and experimentation is called a hypothesis.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 4

TOP:Science and Society

3.A theory may eventually become a law.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 4

TOP:Science and Society

4.In humans, respiration occurs in the lungs.

ANS:TDIF:ApplicationREF:Page 6

TOP:Characteristics of Life

5.Anatomy is the study of the functions of an organism and its parts, as opposed to the study of its structure.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 5

TOP: Anatomy

6.Conductivity and responsiveness are highly developed in both muscle and nerve cells in living organisms.

ANS:TDIF:ApplicationREF:Page 6

TOP:Characteristics of Life

7.The movement of digested nutrients through the wall of the digestive tube into the body fluids and to cells for use is called absorption.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 6

TOP:Characteristics of Life

8.Biology is the study of life.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 5

TOP: Anatomy

9.Cell specialization is a necessary characteristic in order for the human body to function as it does.

ANS: T DIF: Synthesis REF: Page 8 TOP: Cellular Level

10.Complementarity of structure means the function of a part may or may not be related to its structure.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 17

TOP:Interaction of Structure and Function

11.Blood production is a function of the integumentary system.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 6 (Table 1-2)

TOP:Body Systems

12.The Golgi apparatus, endoplasmic reticulum, and mitochondria are examples of organelles.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 8

TOP:Organelle Level

13.An endomorph usually has a muscular physique.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

14.Certain patterns of body fat distribution in endomorphs are associated with greater risk for heart disease.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

15.Certain patterns of body fat distribution in endomorphs are associated with the development of diabetes.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

16.When in anatomical position, the person is standing erect with arms at the sides and palms dorsal.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Anatomical Position

17.Ipsilateral simply means on the same side.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Anatomical Position

18.Bilateral symmetry is characteristic of external body organization, but not necessarily of internal organization.

ANS:TDIF:ApplicationREF:Page 10

TOP:Anatomical Position

19.The frontal plane divides the body into right and left sides.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 16

TOP: Body Planes and Sections

20.Visceral peritoneum refers to the membrane that covers the organs within the abdominal cavity.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

21.The mediastinum is located in the ventral cavity.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

22.The dorsal cavity consists of the cranial and spinal cavities.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

23.The ventral cavity consists of the thoracic and abdominopelvic cavities.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

24.The head, neck, arms, and legs make up the axial skeleton.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 13

TOP:Body Regions

25.The head can be subdivided into cranial and facial cavities.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

26.The term crural refers to the hip.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 13 (Table 1-4)

TOP:Body Regions

27.The umbilicus is the crossing point for the horizontal and vertical lines dividing the abdomen into quadrants.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 14

TOP:Abdominal Quadrants

28.The bone of the upper arm is deep to the muscles that surround and cover it.

ANS: T DIF: Application REF: Page 15 TOP: Directional Terms

29.The kidneys are medial and anterior to the vertebrae.

ANS: F DIF: Application REF: Page 15 TOP: Directional Terms

30.The eyes, ears, and arms all show bilateral symmetry of the body.

ANS:TDIF:ApplicationREF:Page 10

TOP:Anatomical Position

31.The study of immunology investigates the movement of the blood.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 9 (Table 1-2)

TOP: Transportation and Defense

32.In a functional homeostatic system, an increase of blood glucose will elicit physiological reactions that will decrease blood glucose.

ANS: T DIF: Application REF: Page 19 TOP: Homeostasis

33.The lymphatic system plays an important role in immunity.

ANS:TDIF:Memorization

REF:Page 9 (Table 1-2)TOP:Body Systems

34.The human body maintains a static, rather than a dynamic, homeostasis.

ANS: F DIF: Application REF: Page 19 TOP: Homeostasis

35.Most individuals show almost total dominance by a single somatotype component.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

36.Positive feedback maintains homeostasis by resisting or reducing any deviation from normal values.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 22

TOP:Positive Feedback Control Systems

37.Homeostatic mechanisms work on a negative feedback principle.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 20

TOP:Basic Components of Control Mechanisms

38.The release of oxytocin to stimulate labor during the birth of a baby is an example of negative feedback.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 22

TOP:Positive Feedback Control Systems

39.The study of aging processes and other changes that occur as a person gets older is called gerontology.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 24

TOP:Cycle of Life

40.Pathophysiology is the study of the body in the healthy condition.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 25

TOP: Mechanisms of Disease

41.Bacteria generally have a well-defined nucleus.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 26

TOP: Basic Mechanisms of Disease

42.Abnormal tissue growths are called neoplasms.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 27

TOP: Basic Mechanisms of Disease

43.Physiology deals with structure, whereas anatomy deals with function.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 5

TOP: Anatomy and Physiology

44.Systemic anatomy describes the study of the body parts with the aid of scanning electron microscopy.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 5

TOP: Anatomy and Physiology

45.The nose, pharynx, larynx, trachea, bronchi, and lungs are components of the circulatory system.

ANS:FDIF:Memorization

REF:Page 9 (Table 1-2)TOP:Body Systems

46.The nervous system is composed of brain, spinal cord, nerves, and sensory organs

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 11

TOP:Body Systems

47.The pancreas contributes to more than one organ system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 11

TOP:Body Systems

48.The endocrine system includes the pancreas, pituitary, adrenals, and other glands.

ANS:TDIF:Memorization

REF:Page 9 (Table 1-2)TOP:Body Systems

49.A negative feedback control system produces a change opposite of that which activated the system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 21

TOP:Negative Feedback Control Systems

50.In the thermostatically regulated furnace example of negative feedback, the furnace functions as the sensor.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 26

TOP:Basic Components of Control Mechanisms

51.Negative feedback systems are excitatory.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 21

TOP:Negative Feedback Control Systems

52.The process of childbirth in which the baby’s head causes increased stretch of the reproductive tract, information that feeds back to the brain triggering the release of oxytocin, is an example of negative feedback.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 22

TOP:Positive Feedback Control Systems

53.The membrane lining the inside of the abdominopelvic cavity is the visceral peritoneum.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

54.The gallbladder resides in the left lower quadrant.

ANS:FDIF:Memorization

REF: Page 14 (Figure 1-8) TOP: Abdominopelvic Quadrants

55.Ventral and posterior are synonymous terms.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 15

TOP:Directional Terms

56.A coronal section would divide the body into equal right and left halves.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 16

TOP: Body Planes and Sections

57.The cell theory provides the major single distinction between living and nonliving things.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 6

TOP:Characteristics of Life

58.The tissues in the body can be divided into as few as four major types.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 8

TOP: Tissue Level

59.With reference to the left elbow, the left shoulder would be the contralateral shoulder.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Anatomical Position

60.In anatomy, the thigh is considered part of the leg.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 14

TOP:Body Regions

61.Because humans walk upright, dorsal can be substituted for posterior.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 15

TOP:Directional Terms

62.Because humans walk upright, superficial can be substituted for superior.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 15

TOP:Directional Terms

63.A fever indicates that the body has lost control of the body temperature set point.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 21 (Box 2-1)

TOP: Changing the Set Point

64.Most of the feedback mechanisms in the body are positive feedback mechanisms.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 22

TOP:Positive Feedback Control Systems

65.Atoms can be joined to form molecules and molecules can be joined to form macromolecules.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 7

TOP: Levels of Organization

66.There can be as many as 10 trillion cells in the human body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 8

TOP: Levels of Organization

67.Secretion refers to the removal of waste from the body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 6

TOP:Characteristics of Life

68.The process of absorption must precede the process of digestion.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 6

TOP:Characteristics of Life

69.Although cardiac muscle is an example of a tissue, the heart is an example of an organ.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 8

TOP: Levels of Organization

70.Cytoplasm is considered to be at the chemical level of organization.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 7

TOP:Chemical Level

71.A cell is characterized by a cell membrane and a single nucleus surrounded by cytoplasm containing organelles.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 8

TOP:Cellular Level

72.The next most complex level of organization after the organ level is the organism level.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 8

TOP:System Level

73.The anatomical position is the reference position for the directional terms of the body.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Anatomical Position

74.The diaphragm divides the abdominal cavity from the pelvic cavity.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 11

TOP:Body Cavities

75.For convenience in locating abdominal organs, the abdomen is divided into six imaginary regions.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 14

TOP:Abdominal Regions

76.Superficial and inferior are opposite directional terms in humans.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 15

TOP:Directional Terms

77.Proximal and distal are opposite directional terms in humans.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 15

TOP:Directional Terms

78.A mid-coronal section would divide the body into bilaterally symmetrical halves.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 10|Page 16

TOP: Anatomical Position/Body Planes and Sections

79.A mid-sagittal section would divide the body into bilaterally symmetrical halves.

ANS:TDIF:ApplicationREF:Page 10|Page 16

TOP: Anatomical Position/Body Planes and Sections

80.The concept of homeostasis refers to conditions that are set and stay the same all the time.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 19

TOP: Homeostasis

81.Eponyms are preferred in naming structures or processes in the body because they are easier to learn and give more information than the Latin-based names.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 6

TOP: Language of Science and Medicine

82.Controls in an experiment are used to limit the affect of outside influences on the result of the experiment.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 4

TOP:Science and Society

83.Metabolism refers only to those processes in the body that build larger molecules by way of joining two or more smaller molecules.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 6

TOP:Characteristics of Life

84.If two structures are on opposite sides of the body, they can be said to be contralateral to each other.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Anatomical Position

85.Blood flows through the lumen of a blood vessel.

ANS:TDIF:ApplicationREF:Page 15

TOP: Terms Related to Organs

86.The apical portion of an organ refers to the apex or widest part of that organ.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 15

TOP: Terms Related to Organs

87.The cortical portion of a structure is more superficial than the medullary portion of that structure.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 15

TOP: Terms Related to Organs

88.A feed-forward control system is another term for a positive control system.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 22

TOP: Feed-Forward in Control Systems

89.Sagittal, coronal, and transverse are directional terms used to describe the location of structures relative to a reference point.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Anatomical Position

90.The structure of the mitochondria would be studied by someone interested in the gross anatomy of the body.

ANS: F DIF: Application REF: Page 5 TOP: Anatomy

91.A prion is a type of virus that has been linked to the development of mad cow disease.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 26

TOP: Basic Mechanisms of Disease

92.The body has two main cavities: thoracic and abdominopelvic.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 10

TOP:Body Cavities

93.Science can be described as a style of inquiry that attempts to understand nature in a rational, logical manner.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 4

TOP:Science and Society

94.Good science is able to develop a set of unchanging facts.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 4

TOP:Science and Society

95.Both anatomy and physiology have a list of standardized words that are reviewed every decade to allow changes in our knowledge and understanding of living systems.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 5|Page 6

TOP: Language of Science and Medicine

96.Autopoiesis is a characteristic of a living thing.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 6

TOP:Characteristics of Life

97.The term somatotype is used to describe a specific physique.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

98.Body types are grouped into three somatotypes: protomorph, ectomorph and endomorph.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

99.Among all body types, the “apple-shaped” individual tends to be more at risk for disease than the “pear-shaped” individual.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 18 (Box 1-1)

TOP: Body Type and Disease

100.If the right knee is injured, the ipsilateral knee can be used to compare the deformity or swelling and give an indication of the severity of the injury.

ANS:FDIF:ApplicationREF:Page 10

TOP:Anatomical Position

101.A transverse plane can also be called a frontal plane.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 16

TOP: Body Planes and Sections

102.In describing an organ, the term basal is opposite the term cortical.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 15

TOP: Terms Related to Organs

103.The French physiologist Claude Bernard introduced the term homeostasis, meaning a relatively constant internal environment.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 19

TOP: Homeostasis

104.Intrinsic control mechanisms operate at the tissue and organ level.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 24

TOP:Levels of Control

105.Extrinsic control means that the controlling mechanism is coming from outside the body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 24

TOP:Levels of Control

106.The term atrophy can be used to describe the wasting effects of advancing age.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 24

TOP:Cycle of Life

anatomy and physiology patton 8th edition test bank