Human Heredity Principles and Issues 10th edition Cummings Test Bank

$15.00

  • Download: Human Heredity Principles and Issues 10th edition Cummings Test Bank
  • Price: $15
  • Published: 2013
  • ISBN-10: 1133106870
  • ISBN-13: 978-1133106876

Description

human heredity principles and issues 10th edition cummings test bank

Chapter 1—A Perspective on Human Genetics

MULTIPLE CHOICE

1. The major point of controversy in deCODE’s plan to establish a genetic database of the people of Iceland

is

A. the large expense and minimal projected benefits.

B. the privacy and appropriate use of the information obtained.

C. the inadequacy of the database size.

D. the genetic isolation of Icelanders.

E. all of these.

ANS: B PTS: 1

2. What was deCODE’s stated purpose in wanting to decode the genomes of Icelanders?

A. To trace migration patterns from Europe.

B. To find unique genes to patent.

C. To identify disease-causing genes for the purpose of drug development.

D. To learn more about the interaction of genes and proteins.

E. More than one of these is the answer.

ANS: C PTS: 1

3. What was a major issue in deCODE’s genomic studies of Icelanders that ultimately led to it filing for

bankruptcy?

A. Too many Icelanders were reluctant to cooperate with deCODE.

B. deCODE did not have the money to invest in the high-tech equipment needed.

C. Most diseases are are caused by multiple gene mutations and are therefore too complex for

deCODE’s purposes.

D. There was too much criticism from bioethicists, especially from the United Nations.

E. Several top executives at deCODE were charged with embezzlement.

ANS: C PTS: 1

4. Genetics is defined as the study of ____.

A. Diseases

B. DNA

C. Heredity

D. chromosome structure

E. more than one of these

ANS: C PTS: 1

5. Which is the correct arrangement of the components of a nucleotide in a strand of DNA?

A. Bases pair up inside with phosphates and sugars on the outside.

B. Phosphates and sugars pair up on the inside with bases pointing to the outside.

C. Phosphates, sugars, and bases alternate in a single linear molecule like beads on a string.

D. Bases connect with sugars on the inside and phosphate groups are on the outside.

E. Phosphates connect on the inside while sugars and bases connect to each other on the

outside.

Human Heredity Principles and Issues 10th Cummings

ANS: A PTS: 1

6. Which of the following is NOT a nucleotide base found in DNA?

A. Adenine

B. Thymine

C. Guanine

D. Cytosine

E. Uracil

ANS: E PTS: 1

7. Gregor Mendel ____.

A. cross-bred pea plants with contrasting traits

B. claimed that each individual carries a pair of “factors” for a given trait

C. discovered that genes are on chromosomes

D. did all of these things

E. did most, but not all of these things

ANS: E PTS: 1

8. Mendel’s work on the transmission of genes in pea plants is applicable to ____.

A. only pea plants

B. plants and some animals but not humans

C. all plants, but only plants

D. all plants and animals, including humans

E. all organisms

ANS: D PTS: 1

9. What Mendel called “factors” we now call ____ .

A. Nucleotides

B. DNA

C. Chromosomes

D. Genes

E. Bases

ANS: D PTS: 1

10. Before Mendel, most people would have predicted that a cross of a red rose with a yellow rose would

produce ____.

A. all red roses

B. all yellow roses

C. all orange roses

D. about half yellow roses and half red roses

E. about three-fourths red roses and one-fourth yellow roses

ANS: C PTS: 1

11. The main purpose of preparing karyotypes is ____.

A. to reveal chromosome abnormalities

B. to determine gender

C. to determine which genes are on which chromosomes

D. to isolate and analyze genes

Human Heredity Principles and Issues 10th Cummings

E. all of these

ANS: A PTS: 1

12. The branch of genetics concerned with the mechanisms by which genes are transferred from parent to

offspring is called ____ .

A. transmission genetics D. molecular genetics

B. pedigree analysis E. recombinant DNA technology

C. cytogenetics

ANS: A PTS: 1

13. If you were a geneticist working to clone a woolly mammoth, you would be using ____ technology.

A. cytogenetic D. transmission genetics

B. pedigree analysis E. recombinant DNA

C. molecular genetics

ANS: E PTS: 1

14. Which one of the following statements about eugenics is UNTRUE?

A. It was founded by Charles Darwin.

B. It is a dubious method for improving the human species through selective breeding.

C. It is based on the assumption that human traits are much less influenced by environment

than genes.

D. It contributed to the Immigration Act of 1924.

E. It was used to justify the passage of sterilization laws.

ANS: A PTS: 1

15. Which of the following was a result of the eugenics movement in the United States?

A. Individuals thought to be unfit were sterilized.

B. Immigration from Itally was curtailed.

C. Individuals with desirable traits were encouraged to have large families.

D. Contests were held to determine the most fit families.

E. All of these were a result of the eugenics movement in the United States.

ANS: E PTS: 1

16. What was Carrie Buck’s significance in the history of genetics?

A. She was a famous advocate for eugenics.

B. She became the first woman geneticist.

C. She was sterilized after the US Supreme Court determined she was feebleminded.

D. She discovered how to genetically modify corn to be resistant to herbicides.

E. She is the author of the first biography of Gregor Mendel.

ANS: C PTS: 1

17. Hereditarianism is the idea that human traits are ____.

A. partly influenced by environment and genes

B. influenced mostly by the genetic make-up

C. influenced equally by genes and environment

D. determined solely by the genotype or genetic make-up

E. none of these

Human Heredity Principles and Issues 10th Cummings

ANS: D PTS: 1

18. The decline of the eugenics movement in the U.S. in the early 20th century resulted from ____.

A. its misuse for social and political purposes by the Nazis

B. the lack of knowledge of the cell theory

C. the lack of understanding of natural selection

D. the idea that most human traits are controlled by single genes

E. all of these

ANS: A PTS: 1

19. DNA microarrays (DNA chips) are used to ____.

A. cut DNA molecules at specific sites

B. clone DNA

C. test an individual for a specific genetic disease

D. screen an individual’s entire genome

E. produce human embryos in a laboratory dish

ANS: D PTS: 1

20. Induced pluripotency is a term related to ___ .

A. producing stem cells from normal body cells

B. cloning animals like Dolly the sheep

C. the discovery of mutated genes that cause disease

D. the decoding of the human genome

E. the practice of eugenics

ANS: A PTS: 1

21. Which of the following terms is not closely related to the others?

A. Haplotype

B. Single nucleotide polymorphism

C. Genome-wide association study

D. Induced pluripotency

E. All of these terms are closely related

ANS: D PTS: 1

22. Gene therapy can best be described as ____.

A. the elimination of a defect (mutation) in a gene

B. the insertion of normal genes to act in place of mutant genes

C. the insertion of human genes into other organisms

D. the cloning of genes to produce and purify therapeutically useful proteins

E. the mapping of all human genetic information

ANS: B PTS: 1

23. One of the properties of genes is that they can “recombine.” This refers to their ability to ____.

A. be transmitted from parents to children

B. move from one chromosome to another

C. be turned on and off

D. undergo changes

Human Heredity Principles and Issues 10th Cummings

E. break into pieces and then reassemble

ANS: B PTS: 1

24. Which one of the following is the most accurate description of the pedigrees used in human genetics?

A. Family tree charts showing who has/had a particular trait.

B. Certificates verifying that an individual has a particular trait.

C. Certificates of good genetic health.

D. Family tree charts showing everyone’s birth and death dates.

E. Family tree charts showing photographs of all individuals.

ANS: A PTS: 1

SHORT ANSWER

1. Should information about citizens’ genomes be held by a single private company? By the government? By

anyone?

ANS:

Answer not provided.

PTS: 1

2. Distinguish between transmission genetics, cytogenetics, molecular genetics, and population genetics.

Which has had the greatest impact on human genetics in recent years?

ANS:

Answer not provided.

PTS: 1

3. Distinguish between basic and applied research and discuss how the two are linked in terms of genetics.

ANS:

Answer not provided.

PTS: 1

4. Discuss the contribution made by Francis Galton to the development of eugenics.

ANS:

Answer not provided.

PTS: 1

5. What were the benefits envisioned from the Human Genome Project and was this project an appropriate

use of taxpayers’ money?

ANS:

Answer not provided.

Human Heredity Principles and Issues 10th Cummings

PTS: 1

6. What are the reasons why Iceland was chosen to have its population’s genome decoded?

ANS:

Answer not provided.

PTS: 1

7. Explain the connection between single nucleotide polymorphism, haplotype, and genome-wide

association studies.

ANS:

Answer not provided.

PTS: 1

human heredity principles and issues 10th edition cummings test bank