Principles of Radiographic Imaging: An Art and A Science 5th edition Carlton Test Bank

$15.00

  • Download: principles of radiographic imaging 5th edition test bank
  • Price: $15
  • Published: 2012
  • ISBN-10: 1439058725
  • ISBN-13: 978-1439058725

Description

principles of radiographic imaging 5th edition test bank

CHAPTER 5—X-RAY EQUIPMENT

MULTIPLE CHOICE

1.How many alterations in the direction of the current flow occur in 0.10 second in a 60 Hz AC current?

a. 6 c. 60
b. 12 d. 120

ANS: B PTS: 1 DIF: Medium

2.At what point in the x-ray circuit is the rectification circuit located?

a. between the semiconductors and the valve tubes
b. between the step-down transformer and the rheostat
c. between the step-up transformer and the x-ray tube
d. between the thermionic diode tubes and the x-ray machines

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

3.Where is the stator of the anode induction motor located?

a. inside the glass envelope but outside the rotor
b. outside the glass envelope and outside the rotor
c. inside the glass envelope and inside the rotor
d. outside the glass envelope but inside the rotor

ANS: B PTS: 1 DIF: Medium

4.The exposure switch on an x-ray machine is intended to

a. initiate the exposure.
b. terminate the exposure.
c. both initiate and terminate the exposure.
d. rotate the anode up to speed.

ANS: A PTS: 1 DIF: Medium

5.The exposure switch is found between the

a. incoming line and the circuit breaker.
b. autotransformer and the timer circuit.
c. exposure switch and the step-up transformer.
d. incoming line and the step-down transformer.

ANS: B PTS: 1 DIF: Medium

6.The electrical device used to adjust the mA selection is a/an

a. autotransformer. c. diode.
b. stator. d. variable resistor.

ANS: D PTS: 1 DIF: Easy

7.The time control is found between the

a. incoming line and the exposure switch.
b. autotransformer and the timer circuit.
c. exposure switch and the step-up transformer.
d. incoming line and the step-down transformer.

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

8.The mA control is found between the

a. incoming line and the exposure switch.
b. autotransformer and the timer circuit.
c. exposure switch and the step-up transformer.
d. incoming line and the step-down transformer.

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

9.The kVp control is found between the

a. incoming line and the exposure switch.
b. autotransformer and the timer circuit.
c. exposure switch and the step-up transformer.
d. incoming line and the step-down transformer.

ANS: A PTS: 1 DIF: Medium

10.All of the following are radiographer-operated controls EXCEPT

a. kVp selection. c. rotor speed.
b. timer selection. d. mA selection.

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

11.The diagnostic x-ray range is approximately

a. 10 to 1,200 mA. c. 25 to 150 kVp.
b. 0.001 to 10 seconds. d. all of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: Easy

12.The key advantage of a curved-top radiographic table is the

a. positioning accuracy in oblique and lateral positions.
b. level support of the radiographic film.
c. easy cleanup.
d. smaller object image distance (OID).

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

13.When using AEC at 80 kVp, backup times

a. must not exceed 600 mAs.
b. are of no concern due to the AEC reliability.
c. may range from 600 to 2000 mAs.
d. should be manually set at 300% of the expected manual mAs. 

ANS: A PTS: 1 DIF: Medium

14.Radiographic rooms equipped with a tilting table are primarily designed for performing ____ procedures.

a. extremity c. fluoroscopic
b. surgical x-ray d. C-arm

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

15.All of the following are x-ray tube support systems EXCEPT

a. C-arm. c. overhead suspension.
b. floor-to-ceiling. d. fluoroscopic tower.

ANS: D PTS: 1 DIF: Easy

16.To protect the radiographer during x-ray exposures,

a. operator controls are on the high voltage side of the circuit.
b. the exposure switch may be located remotely in the exam room to improve patient safety.
c. release of the switch initiates the exposure sequence.
d. the mA and kVp selections are on the low voltage side of the circuit.

ANS: D PTS: 1 DIF: Difficult

17.Which tube suspension system offers the greatest multidirectional movement?

a. overhead tube suspension system
b. floor-to-ceiling tube suspension system
c. floor tube suspension system
d. mobile tube suspension system

ANS: A PTS: 1 DIF: Medium

18.The incoming line current is supplied

a. in the form of a three-phase power cycle.
b. in the form of a single-phase power cycle.
c. as a direct current.
d. at approximately 60 volts.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

19.Nearly all types of x-ray equipment operate from an incoming line of

a. 210 V. c. 120 Hz.
b. 120 AC. d. 210 A.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy

20.When full-wave rectification is applied to three-phase current, a ____ ripple is produced.

a. current c. voltage
b. star d. double

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

21.A three-phase, rectified current produces a voltage ripple of ____ pulses per Hz.

a. 3 c. 9
b. 6 d. 24

ANS: B PTS: 1 DIF: Medium

22.Ancillary equipment for tilting tables includes

a. a footboard. c. shoulder supports.
b. handgrips. d. all of the above

ANS: B PTS: 1 DIF: Easy

23.All of the following are desired features of radiographic tables EXCEPT

a. variable height to improve patient safety.
b. floating table tops to enhance patient positioning.
c. low abrasion surface to lessen patient slippage as they transfer.
d. carbon fiber material to reduce absorption of x-ray energy.

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

24.High frequency generators

a. use invertors to increase pulse frequency. 
b. produce similar output to three-phase with a single phase source.
c. achieve peak kVp faster than single- or three-phase generators.
d. all of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

25.Falling load generators

a. permit higher mA exposures for short exposure times.
b. permit the mA to fall as exposure time increases.
c. are designed to use the highest allowable mA .
d. all of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

26.Radiographing a thin body part using automatic exposure control (AEC)

a. requires a longer minimum reaction time.
b. is recommended in order to reduce dose.
c. may produce inconsistent images due to AEC timer errors.
d. requires higher kVp values in order to reduce motion.

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

27.Automatic exposure control (AEC) technology determines

a. patient thickness. c. kVp.
b. exposure time. d. mA.

ANS: B PTS: 1 DIF: Medium

28.Present-day AEC technology utilizes

a. ionization chamber technology.
b. minimum reaction times as short as 1 ms.
c. a pre-detector AEC chamber position.
d. all of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

29.When compared to battery-powered portable radiographic units, capacitor discharge mobile units

a. produce an average kVp energy higher than battery units.
b. never need an external electrical source for charging.
c. have a tendency to produce leakage exposure after exposure termination.
d. produce more consistent exposures.

ANS: C PTS: 1 DIF: Medium

30.When compared to single-phase electrical current, three-phase power

a. permits shorter exposures.
b. produces 360 pulses per second.
c. produces less voltage ripple.
d. all of the above

ANS: D PTS: 1 DIF: Medium

PROBLEM

1.What is the approximate rms voltage of a single-phase sine wave with a kVp of 65?

ANS:

45.9 kVp

PTS: 1 DIF: Difficult

2.What is the approximate rms voltage of a single-phase sine wave with a kVp of 75?

ANS:

53.0 kVp

PTS: 1 DIF: Difficult

3.What is the approximate rms voltage of a single-phase sine wave with a kVp of 80?

ANS:

56.6 kVp

PTS: 1 DIF: Difficult

4.When comparing the power rating between two different x-ray generators, it is important to know the type: single phase vs. three-phase. An exposure of  110 kV and 400 mA using a single-phase unit would yield a power rating of what?

ANS:

30.8 kW

PTS: 1 DIF: Difficult

5.It is important to remember that when making x-ray exposures, a tremendous amount of electrical power is being used to make the exposure. If you compared this to the power consumed in a typical lightbulb, how many 60 W lightbulbs would equate to an x-ray exposure under the following conditions?

300 mA

90 kV

three-phase unit

ANS:

450 lightbulbs

PTS: 1 DIF: Difficult

MATCHING

Match the terms related to a typical x-ray circuit with the correct statement or definition.

a. autotransformer e. single-phase power
b. rotor stator f. AEC
c. filament current g. exposure switch
d. three-phase power h. rectification circuit

1.regulates exposure time based upon patient thickness and density

2.located between incoming line and exposure switch; determines kVp

3.two-position device used to initiate exposure 

4.low-voltage circuit that supplies 3 to 5 amperes

5.produces two pulses of electricity in 0.008 sec

6.yields approximately 40% higher average energy per exposure

1.ANS:FPTS:1DIF:Difficult

2.ANS:APTS:1DIF:Difficult

3.ANS:GPTS:1DIF:Difficult

4.ANS:CPTS:1DIF:Difficult

5.ANS:EPTS:1DIF:Difficult

6.ANS:DPTS:1DIF:Difficult

Match the following choices with regard to x-ray equipment design and functionality.

a. overhead tube suspension system
b. C-arm tube suspension
c. panoramic dental and facial system
d. footboard
e. floor-to-ceiling suspension system
f. shoulder supports
g. upright Bucky unit
h. simulator systems

7.excellent x-ray tube positioning flexibility with patients on carts

8.required for myelography procedures with the table tilted Trendelenburg

9.used by orthodontists to assess the alignment of teeth and jaw disorders

10.routinely used for chest radiography

11.inexpensive tube support design typically seen in small clinics

12.X-ray tube and image receptor are fixed to opposite ends of an arc design.

7.ANS:APTS:1DIF:Medium

8.ANS:FPTS:1DIF:Medium

9.ANS:CPTS:1DIF:Medium

10.ANS:GPTS:1DIF:Medium

11.ANS:EPTS:1DIF:Medium

12.ANS:BPTS:1DIF:Medium

principles of radiographic imaging 5th edition test bank

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

principles of radiographic imaging 5th edition test bank
Average rating:  
 0 reviews